Головна » 2016 » Січень » 25 » НАРІКАНЬ НА МЕРІЮ ЧИМАЛО. А ДЕ Ж ТВОЯ ЛОПАТА?
14:22
НАРІКАНЬ НА МЕРІЮ ЧИМАЛО. А ДЕ Ж ТВОЯ ЛОПАТА?

У дні негоди нарікань на міську владу сипалося, мов снігу. Скаржилися люди в магазинах, на засніжених бобринецьких вулицях, збираючись у компаніях чи телефонуючи в редакцію «Честі». Досить жваво обговорювала заметіль та не шкодувала «епітетів» на адресу влади, яка, мовляв, не справляється з розчисткою вулиць, і молодь... сидячи за комп’ютером в інтернеті. Тож негода стала справжнім випробуванням на 100 днів при владі новообраного голови Бобринецької громади Валерія Сніжка. Які ж висновки зроблено із зимової атаки, — про це розпитуємо в мера.

  — Два дні не вщухала негода з хурделицею й сильним вітром. Втім багатьом бобринчанам хотілося, аби всі вулиці були одразу розчищені від снігу. Ми почали працювати з ночі, залучивши техніку комунальників, а також підприємств  і приватників. Не встигав трактор дійти до кінця кварталу, як вітрюган знову заносив дорогу снігом. Однак за два дні, на 19 січня, впоралися із заметами, розчистили вулиці Бобринця. В першу чергу техніка виходила на головні «магістралі», під’їзди до лікарні, навчальних закладів, інших важливих об’єктів, потім бралися за околиці, провулки. Станом на четвер не змогли впорати лише окремі ділянки по вулиці Комінтерна, провулках Кам’яний і Ковалівський та частково у Шляховому. Проїзди до залізничної станції, Дібрівки, Шляхового, Червоної Долини, Коржевого, Фрунзе також розчистили. На майбутнє ми розробили маршрути очистки доріг на випадок снігопаду. Цю інформацію розмістимо на офіційному сайті міськради, аби бобринчани не хвилювалися й орієнтовно знали, коли до них дійде розчищувач.

 Виручило те, що наприкінці минулого року міськрада створила запас пального — 3 тонни дизпалива. Зараз запаси вичерпані, однак  передбачені кошти на їх поповнення. Складніше з посипочним матеріалом, на закупівлю якого кошти не були виділені. Наявні 20 тонн використали, ще 40 надав райавтодор. Однак і цією проблемою займатимемося. Приміром, на 4-5 кілометрів необхідно близько 5 тонн посипки. Ми ж маємо доріг протяжністю 150 кілометрів.

 Не приховую, що в КП «Комунальник» немає потужної техніки для розчистки доріг взимку. Тому придбання такої техніки визначили як одне з найважливіших завдань. Велика вдячність за допомогу в подоланні наслідків стихії на вулицях громади АФ «Славутич» (Ю.Крутько), підприємцю О.Радецькому, АФ «Південна» (М.Рибальченко), Бобринецькому ПТУ-32 (А. Запорожець), ТОВ «Богданівка», В.Бардишу, В.Молодчуку, Бобринецькому РЕМу (В.Тарасов). Деякі власники тракторів, навіть не чекаючи прохань про допомогу від мерії, самі взялися розчищати дороги (провулок Вишневий, приміром, своїм тракторцем розчистив його житель С.Тітаєвський, — прим. ред.). Незважаючи на гори снігу й мороз, працівники міськводоканалу здійснювали ліквідацію аварії на лінії водогону по вул. 16 Березня.

 Не залишилися наодинці й бобринчани, в яких трапилося горе, тому не менш важливим було забезпечення проїзду до кладовищ. Окремо хочу сказати, що плануємо перебудувати роботу «Комунальника», який має надавати і якісні ритуальні послуги. До кінця року плануємо створити реєстр поховань на кладовищах, на кожному з них має працювати закріплена відповідальна особа. Упорядкуванням кладовищ займемося тільки-но дозволить тепліша погода.

  Зіткнулися ще з однією проблемою – опалення дитсадків, яке було переведене на альтернативний вид палива — дрова. Необхідного запасу палива, як і місць для його зберігання, не створено, тому й виникли затримки з підвезенням дров. На території дитсадка №2 спиляли два старі горіхи, які вже були списані, й могли становити загрозу для оточуючих. В одному з дитсадків змушені були ввімкнути газові прилади, в іншому газ не включаємо через відсутність документів. У відремонтованому закладі «Ромашка», коли навіть котли працюють на всю потужність, температура повітря в кімнатах не піднімається вище 20 градусів тепла, бо тут не розрахована необхідна кількість батарей опалення. Цей недолік обов’язково врахуємо, коли з допомогою інвестиційних коштів ремонтуватимемо дитсадок «Сонечко».

 Так, у ці дні на мою адресу та усієї міської влади в цілому, линуло чимало нарікань, були також і слова вдячності. Усі зауваження обов’язково врахуємо в подальшій роботі. Добре, коли люди дають добру підказку. Але головне — не панікувати! Аби жителі мали оперативнішу інформацію, в районній газеті та на сайті опублікуємо список голів квартальних комітетів та старших багатоквартирних будинків. Таким чином хочемо побудувати ланцюжок «міськрада-відповідальний на вулиці-мешканці.» Маємо нарешті усвідомити, що живемо не при комунізмі, де хтось за когось повинен щось зробити. Місцеве самоврядування — це спільна робота усієї громади, а не лише влади та комунальників.

 Візьміть за приклад Європу, де в негоду  жителі гуртом з лопатами виходять і наводять лад. Сумно констатувати, але у нас траплялися випадки, коли трактористи бідкалися зі снігом, а деякі бобринчани спокійнісінько стояли та спостерігали, що ж з того буде. Дехто ніби навмисне створював перепони своїми автівками. Вулицю Комсомольську, до речі, не могли як слід розчистити, бо заважав приватний транспорт.

 Власникам підприємств, установ, організацій, магазинів також варто й самим дбати про те, щоб люди могли пройти біля приміщень. Звісно, немає нічого простішого, ніж, сидячи за комп’ю-тером, жвавіше за хурделицю сипати  коментарі й репліки в інтернеті. Добре, що молоді люди виявляють небайдужість. Але чому б їм також не вийти з лопатами та прокидати бодай доріжку  від сусіда до сусіда, не кажучи вже про якусь акцію, приміром, розчистити сніг біля школи мистецтв? Чи це справа не ваша? Тому з молоддю теж працюватимемо та згуртовуватимемо її до спільних дій, аби й вона відчувала себе частиною громади і відповідальною за громаду. Комфортне життя можна створити, коли дбатимемо про нього разом.

 Ігор Леус. Газета «Честь хлібороба», № 5-6 від 19-23.01.2016.

Опубліковано з дозволу РВО «Новий День». 

Переглядів: 473 | Додав: rada | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0