Головна » 2016 » Березень » 12 » ГАЗЕТА "УКРАЇНА ЦЕНТР" ПОЗИТИВНО ОЦІНИЛА ПРОЦЕС ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ ВУЛИЦЬ У БОБРИНЦІ
09:52
ГАЗЕТА "УКРАЇНА ЦЕНТР" ПОЗИТИВНО ОЦІНИЛА ПРОЦЕС ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ ВУЛИЦЬ У БОБРИНЦІ

Ми весь час стежили за перейменуванням вулиць в обласному центрі і якось забули, що сьогодні цей же процес переживають практично всі міста і селища області. Практично всі, тому що є в Кіровоградській області унікальне місто, напевно, єдиний в Україні, де не довелося перейменовувати жодної вулиці!

Офіційно Смоліне з засекречених часів вважається селищем, але всі, хто там бував, знають, що Смоліне - невелике симпатичне містечко з населенням майже десять тисяч, побудоване в 70-х роках минулого століття. І жодної «комуністичної» вулиці, скверу, площі! Ні Леніна, ні Карла Маркса ніколи тут і не було. Всі вулиці названі або в честь геологів і шахтарів, що мають відношення до історії селища (Козакова), або мають нейтральні назви (Зарічна, Дачний і т.п.). залишається тільки дивуватися далекоглядності перших керівників Смоліне, де ніколи і нічого не потрібно буде перейменовувати.

Без імен.

Сьогодні цей принцип взяли на озброєння тільки в Бобринці. Взагалі Бобринець, здається, єдине місто в області, де нові назви вулицям давали відповідно до суворої концепції. Тут вирішили позбутися від прізвищ - взагалі. Серед нових назв (а тут перейменували більше тридцяти вулиць і провулків) тільки одне ім'я з найближчої історії - відомої благодійниці Ганни Дмитрян, - для Бобринця це знакова фігура. Іншим вулицях або повернули історичні назви (Міщанська, Базарна, Миколаївська, Соколівська), або дали нові нейтральні (Паркова, Каштанова, Соборна, Рущанска). Також на карті міста з'явилися вулиці Учасників АТО, Воїнів-Інтернаціоналістів, Ліквідаторів ЧАЕС і провулок волонтерів. Причому Бобринецька топонімічна комісія діяла зовсім не так, як Кіровоградська. Тут склали список вулиць, які необхідно перейменувати, і звернулися до їх жителів з пропозицією назвати вулиці, як вони хочуть, попередивши про головне і єдиною умовою - імен та прізвищ не називати. Винятки не зробили навіть ні для Віктора Чміленка, ні для Петра Тодоровського, ні для Бобринчан, загиблих в АТО. Тому що будь-який виняток могло б стати приводом для подальшого порушення концепції.

Дуже мудро і далекоглядно. Наступному поколінню Бобринчан не доведеться нічого перейменовувати.

Ольга Степанова, газета «Україна Центр» №10 від 07.03.2016,

повний текст - http://uc.kr.ua/i-na-oblomkax-samovlastya-napishut-nashi-imena/

Переглядів: 980 | Додав: rada | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0